Bevroren waterbak kippen

Als kippenhouder loop je enkele keren per jaar tegen een paar gekke dingen aan. In de winter is dat vaak een bevroren drinkbak voor je kippen. Met minimale temperaturen wordt het drinkwater keihard en ondrinkbaar. Erg vervelend, want je kippen kunnen niet zonder vers drinkwater.

Wat kun je doen tegen een bevroren waterbak voor kippen?

bevroren waterbak kippen

De kippendrinkbak isoleren

Alleen bij -1 / -2 graden Celsius zal dit effect hebben op het drinkwater. De kippen moeten er immers bij, waardoor isoleren van de bevroren waterbak erg lastig wordt. Je kunt het nachthok van de kippen isoleren en het drinkwater voor de kippen daarin zetten, maar ook dit werkt slecht bij een temperatuur onder nul.

Beweging in het drinkwater aanbrengen

Door het drinkwater te laten bewegen met belletjes of met een pompje, zal het minder snel bevriezen. Hiermee voorkom je een bevroren waterbak. Kippen kunnen hierdoor ook bij vries temperaturen water drinken. Je hebt hier stroom voor nodig. Als dat niet mogelijk is, kun je gebruik maken van bijvoorbeeld zonne-energie. Deze apparaten verbruiken namelijk erg weinig wattage. Een klein paneeltje is al voldoende. De Optie is minder effectief dan een drinkbakerwarmer als je toch een stroomaansluiting hebt.

Suiker toevoegen aan het drinkwater

Om een bevroren waterbak te voorkomen, kun je suiker (of zout) aan het drinkwater van de kippen toevoegen. Suiker zorgt ervoor dat het vriespunt van het drinkwater iets daalt waardoor je ook in de vrieskou je kippen kunt voorzien van drinkbaar water zonder drinkbakverwarmer te gebruiken. Let op! Op lange termijn is dit slecht voor je kippen en ook alleen effectief bij -1 of max -2C

Een drinkbakverwarmer aansluiten

Om je kippen altijd te kunnen voorzien van vers drinkwater is een drinkbakverwarmer de beste keus. Je voorkomt hiermee, ook bij strenge vorst, een bevroren waterbak. Kippen hebben elke dag drinkwater nodig en zullen meestal direct drinken als ze wakker worden. De kans dat jij dan nog op bed ligt is groot waardoor een drinkbakverwarmer direct uitkomst bied. De voordelen van een drinkbakverwarmer zijn:

  • Geschikt voor meerdere formaten kippen drinkbakken
  • Kunnen bevroren waterbakken tot -30C vorstvrij houden
  • Niet vroeg je bed uit om je kippen te voorzien van drinkbaar water
  • Gebruiken zeer weinig stroom

Bekijk alle drinkbakverwarmers op deze website

Het nadeel is dat je stroom bij je kippenhok nodig hebt. Vaak is dit echter makkelijk aan te sluiten of je kunt gebruik maken van een verlengsnoer. Een drinkbakverwarmer heb je tenslotte in Nederland en Belgiƫ elke winter wel een keer nodig.