Een drinkbakverwarmer is apparaat dat je onder een kippendrinkbak plaats. Een drinkbakverwarmer voorkomt het bevriezen van het drinkwater en is daardoor ideaal om in de winter te gebruiken. Het is een makkelijk manier om met een gerust hart van huis weg te gaan.

alle modellen drinkbakverwamers

Er zijn verschillende manieren om (milde vorst) tegen te gaan in een kippendrinkbak. Denk hierbij aan warm water of het toevoegen van suiker. Deze methodes leveren echter altijd bijwerkingen op en hebben bovendien alleen effect bij hele milde vorst (-1 á -2 graden). In onze wintertips voor kippen lees je daar meer over. Drinkbakverwarmers zijn een goede en mooie optie. Hieronder zijn de meeste gestelde vragen beantwoord.

Warm water? Gebruik het niet! Warm of heet water verdampt. Als de damp van het water op de kammen en lellen van de dieren komen kunnen deze bevriezen met alle gevolgen van dien. Hebben je kippen reeds bevroren kammen en lellen kijk dan even op de website kippenziekten.nl

1. Waarom een drinkbakverwarmer?

Als het vriest bevriest ook het drinkwater van de kippen. Dat is niet handig want in de winter eten de kippen meer vanwege een versnelde stofwisseling om hun lichaam warm te houden. Hierdoor gaan ze ook meer drinken en met bevroren drinkbak is dat onmogelijk. Door een drinkbakverwarmer in of onder de drinkbak te plaatsen voorkom je ijsvorming en kunnen de kippen of andere dieren gewoon blijven drinken. Het zorgt er ook voor dat jij met een gerust naar je werk kunt.

drinkbakverwarmer aansluiten

2. Een verwarmer gebruiken

Een drinkbakverwarmer gebruiken is heel simpel. Zet de drinkbak erop. Druk de klemmen aan zodat de drinkbak er niet wordt afgestoten. Een steek de stekker in het stopcontact. De meeste verwarmers hebben een los te koppelen adapter. Daardoor kun je het stroomdraadje eenvoudig door het kippenhok van een klein gaatje de schuur in leiden. Als je de adapter in het stopcontact steekt wordt de verwarmer warm, maar nooit heet.

3. Een drinkbakverwarmer aansluiten

Haal de drinkbakverwarmer uit de verpakking en haal alle noppenfolie van het product af. Schuif de gele pinnetjes op zijn plek, hiermee kan je een drinkbak klemmen zodat hij niet van de verwarming wordt afgeschoven. Zet er een drinkbak op en koppel de verwarming aan de adapter. Je drinkbak met verwarming is nu klaar voor gebruik. Laat de kou maar komen.

4. Wat doe ik als ik geen stroom aansluiting heb?

Mijn tip als je geen stroomaansluiting hebt is er om ééntje aan te leggen. Densoods een tijdelijke oplossing met een verlangkabel. De stroomaansluiting zal altijd van pas komen. Misschien wel voor een warmtelamp als je kuikens krijgt in de zomer? Een drinkbakverwarming op accu is nog niet mogelijk. Je hebt hier een 24V accu nodig en kunnen de verwarming niet lang genoeg van stroom voorzien.

Drinkbakverwarmers

Je hebt drinkbakverwarmers voor kippen in verschillende maten. Buigbare verwarmers, verwarmers inclusief drinkbak en verwarmingsplaten die je onder de drinkbak zet. Alle drinkbakverwarmers werken volgens hetzelfde principe. Stroom wordt om gezet in warmte waardoor ijsvorming op het drinkwater niet lukt. Ze gebruiken weinig stroom maar zijn krachtig genoeg om in de meeste gevallen tot -30 graden Celsius de drinkbakken makkelijk ijsvrij te houden.

Ook kun je de drinkbakverwarmers voor konijnen gebruiken. Konijnen hebben over het algemeen een kleinere drinkhoeveelheid dan kippen. De kabelverwarmingen of de drinkbakverwarmer konijn zijn hier voor ideale oplossingen.

Bekijk het kippenhuis uitleg filmpje

verwarmingskabel drinkbakBuigbare verwarmingskabel 5 watt

Heb je een drinkbak voor je konijn of een drinkbak waar je geen plaat onder kunt schuiven dan is de buigbare kabel voor drinkbakken een goede oplossing. Het stroomverbruik is extreem laag en toch kan hij kleine hoeveelheden drinkwater ijsvrij houden. Ideaal voor een klein aantal dieren.

drinkbakverwarmer 20cm met doosDrinkbakverwarming 20cm

Door de maat en het gebruiksgemak is dit de meest gekochte drinkbakverwarmer die het drinkwater voor de kippen ijsvrij kan houden in de winter. Hij verbruikt weinig stroom en is door de losse adapter veilig in gebruik en overal aan te sluiten. Drie liter drinkwater is meer dan voldoende voor een toom van 5-7 kippen.

drinkbaklverwarmer kippen met bajonetdrinkerDrinkbakverwarming 30cm

Voor kippenliefhebbers met veel kippen is dit een handig model. Het is de meest krachtige drinkbakverwarmer om bevroren drinkbakken bij Pluimvee te voorkomen. Hij is geschikt voor drinkemmers tot wel 18 liter. Door de verschuifbare houders kun je hem ook gebruiken voor kleinere drinkbakken.

Bekijk de drinkbakverwarmers van Kippenhuis.nl