Drinkwater kippen vorstvrij houden!

Heb jij in de winter, ook altijd last van bevroren drinkbakken bij je kippen? In dit artikel “Drinkwater kippen vorstvrij houden” vind je verschillende mogelijkheden om het drinkwater van je kippen ijsvrij te houden. Let op! Sommige methodes hebben niet de voorkeur voor de gezondheid van de kippen maar l je ze niet onthouden. Zo kun je zelf kiezen of je ze wilt toepassen. De verantwoordelijkheid is geheel aan jouw.

Geef uw kippen altijd (vers)drinkwater

Om even terug te komen op “Kippen eten meer kippenvoer in de winter”. In dit artikel kun je lezen dat kippen meer eten en daardoor ook meer drinken in de winter. Het kippenvoer hebben ze nodig om op temperatuur te blijven, vanwege een snellere stofwisseling. Om het kippenvoer te verwerken hebben ze ook meer drinkwater nodig. Het is daarom een must om altijd de mogelijkheid te bieden aan de kippen om te drinken. In de winter kan dit door vorst soms lastig zijn. Gelukkig zijn hier een aantal oplossingen voor!

Meer informatie vind je in het artikel drinkwater van kippen vorstvrij houden.

Drinkwater kippen vorstvrij houden!

Het vorstvrij houden van het drinkwater kan op verschillende manieren. Een drinkbakverwarmer werkt het beste maar dit is bij hele lichte vorst niet altijd nodig.

Suiker aan het drinkwater toevoegen

Hierbij zal ik maar gelijk met de deur in huisvallen. Het toevoegen van suiker is niet de beste oplossing (zeker niet op lange termijn). Maar ondanks dat, werkt het wel een beetje. Door de verandering van de samenstelling van het water moet het kouder zijn voordat het bevriest. Het werk echter maar tot -1, -2 graden. Daarna is ook suiker niet voldoende. Wil je het toch met suiker proberen dan kunt u als dosering 25gram pet liter water als absoluut maximum aanhouden. Meng het totdat het suiker volledig is opgelost. Zorg ervoor dat er voldoende drinkwater aanwezig is. Ik blijf er echter bij dat dit niet is aan te raden. Om het suiker te verwerken hebben de kippen ook weer meer water nodig.

In plaats van suiker, roosvicee gebruiken

In roosvicee zit ook veel suiker, je kunt in plaats van gewone suiker ook Roosvicee gebruiken. Het voordeel hiervan is dat er ook vitamine inzitten die de kippen iets sterker zouden maken. Maar roosvicee is voor mensen gemaakt en niet voor kippen. Als je het wilt gebruiken doe dit dan voorzichtig en met mate. Kippen vitamine kan je ook los kopen en dit is er speciaal voor gemaakt en getest.

drinkbakverwarmer kippen met doosEen Drinkbakverwamer voor kippen:

Eigenlijk is de enige goede manier om drinkwater voor kippen vorstvrij te houden door het gebruik van een drinkbakverwarmer. Een drinkbakverwarming verhit het water minimaal maar zorgt er wel voor dat er geen ijsvorming op het drinkwater kan plaatsvinden. Door dat er verschillende drinkbakverwarmers te krijgen zijn is er altijd wel eentje te vinden die past op jouw drinkbak. Kies altijd een passende want daarmee wordt het water niet te warm.  Lees ook: Wat is een drinkbakverwarmer?

Bekijk alle drinkbakverwarmers