5 Tips voor het houden van kippen in de winter

Kippen houden in de winter kan prima. Ze kunnen zonder problemen buiten blijven. Zelfs in de wintermaanden vinden de kippen het heerlijk om rond te scharrelen. Al houden ze niet allemaal van sneeuw. Toch zijn er wel een paar aandachtspunten om de kippen de winter door te helpen. Meer informatie over kippen houden in de winter vind je hier.

  1. Kippen houden van extra voer in de winter.
  2. Houdt het water vorstvrij.
  3. Het nachthok moet ventileren.
  4. Bescherm de kammen, lellen en poten van de kippen.
  5. Het sneeuwvrij houden van het buitenverblijf.

kippen houden in de winter

1.     Kippen houden van extra voer in de winter

In de winter hebben kippen extra voer nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Door het koudere weer verbruiken de kippen meer energie. Het beste is om kippenvoer te geven met extra koolhydraten, denk hierbij aan verschillende granen en gedroogde insecten.

2.      Houdt het water vorst vrij

Door vorst bevriest het drinkwater van kippen. Drinkwater is een van de belangrijkste dingen en kippen kunnen niet lang zonder. Doordat ze in winter meer eten zullen ze ook meer drinken. Zorg er voor dat het drinkwater altijd vorstvrij blijft door bijvoorbeeld een drinkbakverwarmer te gebruiken. Drinkbakverwarmers houden het drinkwater ook bij zeer lage temperaturen ijsvrij!

3.      Het nachthok moet ventileren

Een belangrijk aspect van kippen houden in de winter is dat er geen condens in het nachthok mag ontstaan. De waterdamp slaat namelijk op de kammen en lellen en zodra de kippen in de ochtend naar buiten gaan zullen deze bevriezen. Goede ventilatie is daarom enorm belangrijk. Dit voorkomt bevriezingsverschijnselen bij kippen. Goede ventilatie bereik je door een ventilatierooster in het kippenhok in te bouwen. Je kunt het kippenhok ook uitbreiden met een automatische hokopener. Dit model van Nightwatch kan je uitbreiden met een temperatuursensor waardoor je het gesloten kan houden als het te koud is.

4.      Bescherm de kammen, lellen en poten van de kippen

Door condensvorming kunnen de kammen en lellen van de kippen bevriezen . Dit voorkom je door ze in te smeren met vaseline, ook verklein je hiermee de kans op bevriezing. Op kippenpoten met veren kan zich sneeuw en ijs ophopen. Houdt dit in de gaten en verwijder het indien nodig.

5. Het sneeuwvrij houden van het buitenverblijf

Sneeuw is onmisbaar in de winter, maar kippen zijn geen echte fans. Maak de kippenren vrij en voorkom dikke lagen op het kippenhok tegen instortingsgevaar.

De meest belangrijke dingen van kippen houden in de winter zijn het vorstvrij houden van het drinkwater met een drinkbakverwarmer en een goede ventilatie in het nachthok ter voorkoming van condens.