Kippen verzorgen in de winter

Voor kippen houden in de winter zijn een paar handige tips. Hoe kun je kippen verzorgen in de winter? We hebben al eerder benoemd dat de kippen winterhard zijn  maar toch kunnen ze soms wat extra verzorging gebruiken.

Vers drinkwater en voeding de belangrijkste dingen zijn die kippen nodig hebben. Zeker tijdens de winter wegens hun versnelde verbranding van voeding. Ze drinken daardoor meer en als het vriest kun je het beste de drinkbak ijsvrij houden. Je kunt ze altijd een beetje extra helpen door wat vitamine te geven.

kippen verzorgen in de winter

Lellen en kammen insmeren

Kippen verzorgen in de winter begint bij de kam en lellen van kippen en hanen. Het zijn  erg gevoelige delen in de winter. Niet alle rassen zijn hier even gevoelig voor. Om er voor te zorgen dat de kam en lellen wat beter bestand zijn tegen de lage min temperaturen kan je ze insmeren met uierzalf of vaseline tegen het bevriezen. Doe dit niet bij min 1 graden Celcius maar vanaf een forse min temperatuur. Het kan voorkomen dat de lellen en de kam bevriezen. Voorkom dit! is het te laat dan staat hier hoe je bevroren lellen en kammen moet behandelen.

Voetbevedering in de winter

Rassen met voetbevedering kunnen last krijgen van ijs dat is vastgezet tussen de veren en poten. Je kunt de kippen verzorgen door het ijs kunt los te maken met een föhn op een lage stand. Zet de kip absoluut niet direct terug in de sneeuw. Door de warmen poten zal het sneeuw of ijs weer smelten en begint het proces weer opnieuw. Beter is het om de kippen eerst even in het nachthok te zetten. Als de poten weer zijn afgekoeld kunnen ze weer naar buiten.

Kippen verzorgen in de winter

Sneeuw en kippen gaan niet goed samen. Gemiddeld genomen (er zijn uitzondering) kunnen kippen de sneeuw niet waarderen. Het komt voor dat kippen liever in het hok blijven zitten dan naar buiten te gaan en zich door de sneeuw te begeven. Hierdoor kunnen ze verhongeren of uitdrogen. Mijn advies is daarom om de ren, om het hok en het pad naar de voer en drinkbak sneeuwvrij te maken en te houden. Hieronder zie je een paar uitzonderingen. Deze kippen hebben het prima naar hun zin. Je kunt het voer en het drinken ook in het nachthok zetten. Met deze een automatische hokkensluiter kun je hok gesloten houden als het vriest. Ideaal voor rassen die niet tegen de kou kunnen.

Eieren rapen in de winter!

Als de kippen nog eieren leggen in de winter is het zaak om deze vaker te verwijderen dan normaal. Eieren kunnen tenslotte ook bevriezen en zullen, als dit gebeurd, uit elkaar klappen wat voor een rotzooi zorgt. Bovendien kunnen ze het proberen te eten en zodra ze daarachter komen kun je ze het moeilijk weer afleren. Beter voorkomen dan genezen dus!

Drinkwater vorstvrij houden

Een drinkbakverwarmer bied uitkomst bij bevroren drinkwater. Je helpt de kippen enorm. Ze hebben namelijk dagelijks vers drinkwater nodig en als het water is bevroren kunnen ze niet in de behoefte voorzien. Bekijk alle drinkbakverwarmers.