Zijn kippen winterhard?

Zijn kippen winterhard? Ja. De meeste soorten wel. Slechts enkele kippenrassen zijn niet geschikt om in de winter buiten te houden of je moet ze bij verwarmen.

De meeste boerderijdieren zijn ook geschikt om in de winter buiten te houden. Als er aan de juiste voorwaarden wordt gehouden zijn ook kippen winterhard. Dieren als paarden, geiten, schapen, en kippen die als hobby worden gehouden zijn bestand tegen de winter zolang ze worden voorzien van de juiste voeding, voldoende water, zorg en het juiste verblijf. Een hobbydier dat gewend is om buiten te lopen of te scharrelen kan vaak zonder problemen tegen de vorst.  Beschutting tegen vorst, wind en neerslag zijn heel belangrijk.

kippen winterhard

Kippen winterhard? Onder voorwaarden!

Ook kippen die winterhard zijn dienen op de juiste manier verzorgt te worden. Te weinig voer of een onjuiste huisvesting zorgt voor ongevallen tijdens te winter. Hoe moet je kippen houden in de winter?

1. Het kippenhok in de winter:

Als de kippen ‘s nachts op stok gaan is het belangrijk dat het hok zich goed beschermt tegen wind en regen. Ook is het belangrijk dat het hok goed ventileert. Een kippenhok dat niet ventileert zal condens opbouwen, dit kan zich verzamelen op de poten en kammen waardoor deze kunnen bevriezen. Een goed kippenhok heeft een goede ventilatie die condens vorming voorkomt. Heb je kippen met bevroren kammen en lellen, bekijk dat dit artikel.

2. Kippenvoeren in de winter:

Onderzoek wijst uit dat kippen in de winter meer eten. Uit het kippenvoer halen ze de nodige bouwstoffen om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. In de winter kost dit vanzelfsprekend meer moeite dan in de zomer waardoor ze meer eten. Ook drinken ze meer. Dit komt doordat er meer gegeten wordt en het drinkwater wordt gebruikt het eten te verwerken.

3. Drinkwater in de winter:

Als het vriest, bevriest het drinkwater van de kippen. Een drinkbakerwarmer houd het drinkwater vorstvrij zodat de kippen gewoon kunnen drinken. Er zijn meerdere manieren om het drinkwater vorstvrij te houden maar een drinkbakerwarmer is het meeste geschikt om dit te doen. Nog een idee wat een drinkbakverwarmer is? Lees dan het artikel “wat is een drinkbakverwarmer

Niet winterharde kippen

Sommige rassen, zoals Serama’s en vechtrassen komen uit warme gebieden en hebben (nog) niet de tijd gehad om goed aan ons klimaat te kunnen wennen. Het zal nog even duren voordat deze rassen ook in de winter goed buiten kunnen overleven. Ook krulveder kippen (zoals veel wordt gezien bij de Cochinkriel) zijn niet winterhard.