Kippen voeren in de winter, ze eten meer!

Kippen voeren in de winter: uit wetenschappelijk onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat kippen meer eten bij koudere temperaturen.  Het klinkt voor ons eigenlijk normaal om meer te eten als het kouder wordt. Er wordt immers meer energie verbrand doordat het lichaam warm gehouden moet worden. Door het onderzoek van de universiteit hebben we daar nu ook zicht op. de vraag is nu: wat moet je de kippen voeren in de winter?

Bij elke graad kouder neemt de energie behoefte van kippen met 1,8% toe.

Cijfers over kippen voeren

Bij elke graad kouder neemt de energie behoefte van kippen met 1,8% toe. Dat komt overeen met een toename van 18% aan energiebehoefte op een temperatuur daling van 10 graden. In de winter (en zeker een koude) is het daarom erg belangrijk om de kippen van genoeg kippenvoer te voorzien. Een extra keer een handje graan strooien of een goed gevulde voerbak stellen ze erg op prijs. In graan zitten meer vetten en is daarom ook erg geschikt om n de winter wat extra te voeren.

biologisch kippen voeren in de winter

biologisch kippenvoer, te koop bij kippenhuis.nl

Op het eerste gezicht is 1,8% geen grote stijging maar als we een gemiddelde temperatuur nemen van 15 graden en de temperatuur daalt naar -5 graden Celsius dan betekende dat de kippen nu behoefte hebben aan 36% extra voer. Dat is zeker bij veel kippen iets om rekening mee te houden met je inkopen!

Wat moet je de kippen voeren in de winter?

Net voor de winter zijn de kippen in de rui geweest. Met dit nieuwe verenpak kunnen ze de koude winter aan. Maar het heeft veel energie gekost. Energie krijgen kippen van vette granen zoals mais en zonnebloempitten. Dit is in de winter (met mate) dan ook erg geschikt. Door de extra vetten die ze van deze granen krijgen kunnen ze net een extra laagje lichaamsvet creëren. Dit laagje houd ze warm in de winter. Net na de winter begint het fokseizoen alweer. Daarom geven fokkers vaak de speciale foktoomkorrel in de winter. Hiervan komen ze in een goede conditie wat hopelijk gezonde kuikens oplevert.

Kippenvoer kopen

Voer bestaat er in verschillende kwaliteiten. Een zak van 25 kilogram onder een tientje is over het algemeen gelijk aan “hoogwaardig karton” en heeft een zeer lage voedingswaarde. De kippen kunnen hier best van leven maar uiteindelijk ga je dit merken in de conditie en zullen ze sneller ziek worden.

Kippenvoer met goede ingrediënten is belangrijk en dat zie je in de winter (en tijdens de rui) zeker terug aan de kippen. Biologisch kippenvoer is over het algemeen van hoge kwaliteit door het idee erachter. Je kan je kippen hier met een gerust hart mee voeren. Maar ook kippenvoer van Garvo, Teurlings en Kasper Faunafood zijn er geschikt.

Kippensnacks zijn altijd welkom en maakt kippen voeren in de winter ook nog leuk. De kippen zijn er namelijk erg namelijk blij mee. Het geeft ze extra energie. Vlokreeftjes, meelwormen en insectenmix zijn echte energieboosters voor de kippen. Vooral in de winter.

Hoeveel kippenvoer in de winter?

Dat is lastig te zeggen. Het is niet zo dat ze bergen extra kippenvoer eten. Ook hebben ze meer behoefte aan andere stoffen. Hou het in de gaten en geef ze iets extra’s zoals kippensnoep, meelwormen (dierlijke eiwitten) of een extra portie granen.

Meer voer betekend meer drinkwater

Doordat er meer gegeten wordt door de kippen is er ook meer behoefte aan vers drinkwater. Zeker bij koude temperaturen is de kans op bevriezing van dit drinkwater erg hoog. Voorkom dat het bevriest en neem hiervoor de juiste actie. Hoe houd ik mijn drinkwater voor de kippen ijsvrij? Een drinkbakverwarmer bied uitkomst. Kom meer te weten over een drinkbakverwarming.

Met een drinkbakverwarmer houd je het drinkwater voor kippen ijsvrij tot wel -30 graden Celsius. Je hebt verschillende typen, zodat je er één kan gebruiken voor jouw eigen drinkbak.

Bekijk alle drinkbakverwarmers