Aandacht voor het winter kippenhok

Extra aandacht voor het winter kippenhok is belangrijk. De meeste kippenrassen zijn winterhard maar dat is alleen zo als ze een goede beschutting hebben. Het winter kippenhok en vooral het nachthok dienen deze bescherming aan de kippen te kunnen bieden. Een paar dingen zijn belangrijk bij het inrichten van het kippenhok. In dit artikel gaan we alleen op de dingen in die belangrijk zijn tijdens de winter.

winter kippenhok

Tocht in het winter kippenhok

In de zomer is toch al vervelend voor de kippen. In de winter is het een kwalijke zaak. De tocht zorgt er dan voor dat de kippen snel afkoelen met slechte gevolgen van dien. De kippen zullen hierdoor verzwakt raken en hebben zo meer kans op ziektes of onderkoeling. Vermijd ten alle tijden toch in het winter kippenhok (nachthok).

Bij vochtige tocht is de kans groot dat lellen en kammen van kippen kunnen bevriezen. Bij hele temperaturen kun je de kippen het beste een beetje helpen door ze te beschermen. Wat moet je doen bij bevroren lellen en kammen?

Ventilatie in het winter kippenhok

Een hermetisch afgesloten nachthok zorgt geheid voor problemen! Door de verwarmde uitgeademde lucht ontstaat er condens. Dat zet zich af tegen de lellen en kammen van het pluimvee wat er voor kan zorgen dat lellen en kammen sneller bevriezen. Zorg er daarom voor dat er voldoende ventilatie in winter kippenhok mogelijk is. De meeste kippen kunnen prima tegen de kou dus het hok verwarmen is overbodig. Sterker nog! Een te groot temperatuur verschil tussen het binnenhok en buiten kan er voor zorgen dat de kippen het buiten wel koud krijgen wat de gezondheid van de dieren niet ten goede komt. Voor sommige soorten kun je beter bij verwarmen.

Bij verwarmen in het kippenhok

Rassen die nog maar kort in ons koude kikkerlandje zijn zoals vechtrassen en Serama kippen zijn niet bestand tegen vorst. Zij hebben een warme en droge schuilplaats nodig. Hiervoor kun je het nachthok van de kippen verwarmen. Je hebt hiervoor nodig:

  • Een warmtelamp, warmteplaat of verwarmingselement.
  • Stroom aansluiting (ook handig voor een drinkbakverwarming).
  • Isolatie voor lagere stroomverbruik

Kippenluik met temperatuursensor

Nightwatch is een automatische hokkensluiter die is uit te breiden met een temperatuur sensor. Hiermee kun je het hok gesloten houden als de temperatuur benende een bepaald niveau komt. Dit voornamelijk erg handig voor kippenrassen die niet tegen kou kunnen. Hier vind je uitgebreide informatie over de automatische kippenluik met temperatuursensor.

Bodembedekking in het winter kippenhok:

Een extra dikke laag bodembedekking in de winter is  prettig voor de kippen. Houtkrul of beukensnippers zijn minder geschikt omdat dit snel vochtig wordt door de vochtige omstandigheden van de winter en moeten dan vaker worden vervangen worden. Aubiose en hennepvezel zijn dan veel beter geschikt. De kern van deze producten neem het vocht beter op dan beukensnippers, stro, hooi en/of houtvezel.

Rassen met voetbevedering kunnen last krijgen van ijs dat is vastgezet tussen de veren en poten. Je kunt de kippen verzorgen door het ijs kunt los te maken met een föhn op een lage stand. Zet de kip absoluut niet direct terug in de sneeuw. Door de warmen poten zal het sneeuw of ijs weer smelten en begint het proces weer opnieuw. Beter is het om de kippen eerst even in het nachthok te zetten. Als de poten weer zijn afgekoeld kunnen ze weer naar buiten.

Drinkbakverwarmer tegen bevroren water


Deel dit bericht als je er wat aan hebt